Hej krop

I går så jeg de sidste afsnit af “Petra elsker sig selv“ færdig på DR.dk, hvor Petra dokumenterer et forløb på tre måneder hvor hun afprøver forskellige ting for at få et bedre forhold til sin krop, og det rørte mig dybt. Det kunne nemlig lige så godt have været min historie om mit forhold til min krop. Maven der er for tyk, vægten der siger for mange kilo, tænderne der er for store og gule. Denne indre stemme der overhovedet ikke er kærlig eller siger noget pænt til en selv kender i sikkert også for godt. Det er gået så vidt at jeg de sidste år ikke mere er gået i tshirt eller bare arme! Kun hvis det var alt alt for varmt til at have en cardigan på, så gjorde jeg det, men hvert spejl, hvert vindue aktiverede denne stemme i mit hoved “fede dig! prøv at se dine grimme fede overarme, hvordan kan du være bekendt at løbe rundt sådan!”

Synes ikke at jeg kan gå i denne kjole på grund af mine arme ( 2014 )

Petra kommer frem til at det startede dengang hun stadig var barn. Og så prøvede jeg for første gang også at tænke tilbage på, hvornår jeg for første gang havde den følelse at man var anderledes end de andre på grund af sin krop. Og ligesom Petra er jeg ked af det, ked af at det bruger så meget af min tid og fylder så meget i mit hoved. Og ved i hvad der er værst? Man går jo og tænker, hvis jeg nu bare taber mig de der 10 kg, så er jeg glad og tilfreds! Det har jeg prøvet, og ved i hvad det ændrede? Intet!!!! Er det ikke grusomt? Hvorfor er der så mange af os der går rundt med det her lave selvværd og den der dumme stemme i hovedet?

Tabt mig og synes stadig at jeg er for tyk.

Hvordan startede det hos mig? Den der følelse af at der er noget i vejen med min krop? Jeg tror at det var dengang nabopigen, som er den der type mega spinkel og stadig er det i dag, sagde at jeg havde deller på min mave og det var ulækker og jeg var tyk. Og hendes lillebror gik rundt og råbte det til mig. Vi var sådan 7-8 år. Hun var min bedste veninde.

Så til skolens lægeundersøgelser hvor vi blev målt og vejet sagde sygeplejersken hver gang, at jeg var da en ret tung pige, men jeg var i hvert fald ikke tyk! Igen blev min krop og hvad den vejede associeret med ordet tyk og anderledes end de andre. Jeg kan huske at jeg med 11-12 år havde en frygtelig lungebetændelse der fik mig til at tabe et par kilo og min mor sagde at nu lignede jeg hende der fotomodellen Twiggy fra 60’erne og det var den første lægeundersøgelse hvor min vægt ikke blev kommenteret. Det betød for mig at tynd = fotomodel = sund.

Da jeg var 13 år og hjemme hos min første kæreste, fandt jeg et Playboy blad. Der var en kvinde som smed tøjet som tydeligvis havde spiseforstyrrelse, men jeg troede jo at det var sådan en min kæreste kunne lide at se på nøgen, så jeg prøvede at tabe mig.

Jeg kunne fortsætte med mange flere eksempler på hvordan jeg som barn og ung pige havde oplevelser der førte til at jeg fik et dårligt forhold til min krop. Og det er ikke blevet bedre i løbet af årene. Og ja, nu har min indre stemme talt negativt til mig HVER gang jeg har set mig i spejlet i næsten 25 år.

Køber ikke denne kjole fordi jeg føler mig fed i den

Men nu skal det være nok! Jeg har født tre børn, den mindste for to måneder siden, og JA jeg er 15 Kg fra det jeg helst vil veje, og NEJ jeg føler mig ikke tilpas i min krop, MEN det er simpelthen heller ikke nogen grund til at gemme mig, til at sige fra når vi skal i svømmehal eller på stranden, til at svede i varmen når andre tager en tshirt på. Jeg vil ikke være sådan en mor til mine børn der står foran spejlet og siger „ejjjj det her kan jeg ikke have på, se min tykke mave, jeg skal på slankekur“. Jeg vil at de har en mor der står og siger „Jeg er smuk! Jeg har en dejlig krop! Jeg er mega sej!“. For det er det jeg ønsker at de vil synes om deres kroppe engang. Det ville jeg havde ønsket at der var nogen der havde lært mig at sige og tænke om mig selv. Det skal starte i dag, jeg starter nu!

Tak til kvinder som Petra.

 

Hvordan har i det med jeres kroppe? Er denne indre stemme også noget der blev formet da i var børn/meget ung? Hvad gør i for at elske jer selv? Hvordan vil i formidle jeres børn et godt forhold til deres krop?

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s